Importerede modeller
En kort gennemgang af de Wartburg-modeller der er importeret og typegodkendt i Danmark

IFA F9

IFA F9 var Wartburgs forgænger. Den er en videreudvikling af DKW F9, der blev konstrueret af Danskeren Jørgen Skafte Rasmussen i 1938-39. DKW nåede imidlertid ikke selv at sætte modellen i serieproduktion på grund af 2. verdenskrigs udbrud i 1939. Først 4 år efter krigens slutning påbegyndtes en produktion  i Audi's tidligere fabrikker i Zwickau. I 1953 blev også BMW's tidligere fabrikker i Eisenach inddraget til produktion af IFA'en. Fabrikken i Eisenach producerede sideløbende deres egen videreudvikling af førkrigs-BMW modellerne. Disse hed EMW. 
IFA F9, solgte ganske godt herhjemme, Den kom i skarp konkurrence med VW, DKW, SAAB, og lignende biler. Alligevel klarede den sig salgsmæssigt ganske godt, takket være sin lave anskaffelsespris. Dog fik den fik et noget blakket ry, Blandt andet på grund af hyppige fejl i elektrikken og foraksler der havde tendens til at knække.

Af importerede modeller kan nævnes : 2 dørs Sedan, Cabriolet, Cabrio-coach, Sedan m. skydetag, Stationcar.
Kun en lille håndfuld af disse biler har overlevet til i dag. Én af dem er forsynet med danskbygget varevognskarrosseri.
Der er såvidt vides ingen indregistreret her til lands.

 


 IFA F9-1 Limousine 2 dørs. Det ses tydeligt at vognen er designet på samme tid som VW-boblen.

Wartburg 311

Wartburg 311 blev introduceret i 1955, som afløser for IFA F9 og EMW 340. Populært sagt kan man sige at den er en kombination af disse to modeller. EMW'ens luxusprægede design og rummelige kabine, kombineret med IFA'ens folkelige og servicevenlige teknik. Ved præsentationen i Auto-Salonen i Bruxelles i 1956 hed den slet og ret "EMW 311". Først året efter fik den navnet Wartburg. Et urgammelt bilnavn der i perioden 1898-1904 blev båret af BMW's forgænger var genopstået. Det udsædvanlige ved Wartburg 311 var, foruden det indiskutabelt smukke design, at bilen blev produceret i ikke mindre end 11 forskellige versioner. 
6 af de 11 Wartburg 311 versioner: Limousine, Coupé, Camping, Limousine de Luxe, Cabriolet, Kombi.

De mest interessante designstudier er Camping modellen, og Bellevue prototypen. Campingudgaven, med det borgerlige navn: 311-5, var en art Stationcar der var beregnet til campingture, og overnatninger. En kombination af en almindelig Stationcar og en campingvogn. Alle 4 sæder kunne lægges ned til en helt vandret flade, og så var det bare at åbne den sidehængslede bagdør og lægge et par puder og tæpper ind. (Det samme lod sig for resten også gøre i Coupéudgaven, her var pladsforholdene blot ikke så gode) Et andet kendetegn ved Camping, er de store sideruder der fortsætter i en bue op i taget, hvad der jo ikke ligefrem kan siges at være fremmende for privatlivets fred.  Mellem sideruderne var et skydetag i hele bilens bredde. Dette gjorde det muligt at ligge og kigge op på stjernerne, alt imens man kunne høre Sortehavets bølgebrus i det fjerne. (Såfremt man har camperet ved Sortehavet) De store sideruder, kombineret med den tofarvede lakering og de tidlige modellers brede chrom-sidelister gjorde Campingudgaven til en ret enestående biltype, enkelte af datidens kritikere mente dog at designet var alt for "vulgært og Amerikaniseret"


...
Den idélle MPV...

Bellevue prototypen er også ganske interessant, skønt den ikke på noget tidspunkt har sat sine dæk her i landet.  Den var forsynet med gennemsigtigt plexiglastag, og den bagerste del at taget, over bagsædet, kunne foldes ned. Tydeligt inspireret af 20érnes Franske Landaulet karrosserier, der dengang anvendtes på de Parisiske Taxi'er. Selve ordet "Belle vue", er jo også fransk, det betyder "smuk udsigt"  Det må man jo sige at have, hvad enten man sad inde i bilen og skuede ud, eller stod udenfor og betragtede bilen. Uheldigvis blev der kun bygget to prototyper, den ene blev brugt som blikfang på Bruxelles-Salonen i '56. Det siges at den stadig eksisterer et sted i Belgien....

 
Den elegante Bellevue...

Wartburg 311 modellerne var i produktion indtil 1965. De blev eksporteret til en lang række lande, selv i Californien kunne man sidst i 50'erne indimellem høre den hyggelige to-taktspludren
, blandt de store V8'eres buldren.  Belgien og Argentina havde en kort overgang samlefabrikker for Wartburg 311. I Belgien havde de tilnavnet "Président" Alt i alt må man sige at 311'eren var en succeshistorie, selv i dag har den sin trofaste fanskare og er visse steder gået hen og blevet et kultobjekt på linie med VW-boblen og 2CV.
Kun en 3-4 stykker af de i alt ca.1400 importerede eksemplarer har overlevet til i dag.
Dog er der siden murens fald brugtimporteret en 15-20 stykker til.
Kun 2 eksemplarer vides indregistreret.


Webmasterens egen 311 Limousine de Luxe fra '64

Wartburg 313

Wartburg 313 er 311'erens sportslige søster, den blev (hånd)-bygget i en kort årrække; 1957-59. Udbuddet kunne slet ikke følge med efterspørgslen, men alligevel blev produktionen indstillet, efter eksemplar nr. 469 var skubbet ud af samlehallen. Årsagen var et for lille dækningsbidrag, kombineret med et ressourcebehov til produktion af 311'eren. Denne sportslige model adskilte sig en del fra sin folkelige søster, faktisk var det på mange punkter en helt anden bil. Chassisrammen var forlænget, motoren forsynet med to karburatorer, og instrumentbrædtet var helt anderledes. Det er sjovt at bemærke at visse detaljer, som f.eks. frontgitteret og rattet fra 313 senere gik hen og blev standardudstyr på 311.


Den sportslige 313

Kun to 313 modeller nåede de danske landeveje, Den ene af dem blev fra ny solgt hos Knud Aagesen, Kongevejen, Virum. Firmaet eksisterer den dag i dag, drevet af Knud Aagesens sønner. Nu forhandler de noget så kedeligt som Nissan...                 Den omtalte vogn har for resten også formået at undgå skrotpresserne, og eksisterer stadigvæk i dag.


313 fotograferet fra en indiskret vinkel.       billedet er venligst udlånt af http://www.wartburgpilot.de

Wartburg 312

Wartburg 312 var efterfølgeren til 311. Populært sagt kan man vel sige at den er et gadekryds mellem 311, og den senere 353. Ligesom 311, kunne 312 også fås i et utal af varianter, 6 forskellige modeller var der at vælge imellem.  Den bestod sådan set af et 353 Chassis med et 311 karrosseri.  En 312'er kan i øvrigt kendes på lang afstand, den har nemlig 13' hjul i modsætning til 311'erens 15' hjul. Desværre ændrede man ikke skærmkanterne tilsvarende, så det endte med at se ud som en fodbold i en ladeport !.  312 er komfortmæssigt set en langt bedre bil at køre end 311. Skruefjedrene sørgede i modsætning til 311's bladfjedre for en behagelig affjedring, og de mindre hjul gav vognen en vendediameter på 10,2 meter.  Eksportudgaverne af 312 blev forsynet med en ny type frontgrill, lidt a' la'  Morris 1100 Marina. 


En Wartburg 312-1 Eksportudgave i Erzgebirge


For de teknik-kyndige er her vist et billede af 312-chassisrammen (øverst) og 311 rammen (nederst)


(Farverne var ikke standardudstyr)

...~o0o~...


De følgende modeller er optisk så forskellige fra de foregående, at vi har lavet en helt ny side til dem. 

- Klik på pilen for at komme derhen... 

 

Online siden : 25.01. 2002
Sidst opdateret : 04.03.2002
© Copyright 2002 : Webmaster
Alle rettigheder forbeholdt